Jak se vaří pivo

Obvykle se vaří v pivovaru, ten bývá podle fází výroby rozdělen do několika samostatných provozů. Také záleží na technologii vaření, u nás se převážně vaří piva plzeňského typu, metodou spodního kvašení. Principem výroby piva, kvašeného, mírně alkoholického nápoje, je rozštěpení složitých cukrů na cukry jednoduché, zkvasitelné a jejich následné zkvašení pomocí pivovarských kvasinek.
Například výroba spodně kvašeného piva, obecně popsaná, začíná šrotováním, kdy se navezený slad nechává http://www.apetitonline.cz/recepty/6012-mayska-horka-cokolada.html 4 až 6 týdnů odležet. Následuje míchání sladu s vodou, vystírání, kdy smícháním jednoho dílu sladu a čtyř dílů vody vzniká vystírka.preclík na tabletu ruce pivo
Další fází je rmutování, štěpení na zkvasitelné cukry, zahříváním třetiny vystírky ve rmutovacím kotli na 30 minut na teplotu 70-73 st. Celsia, následném přivedení k bodu varu a přečerpáním do zbylé vystírky, její teplota se tak zvýší na 63-65 stupňů. Ve sladové kádi pak dochází ke scezování, oddělení kapalné části rmutu, vzniká tak sladina, čirý roztok sladké chuti.
Sladina se povaří s chmelem v mladinové pánvi po dobu cca 120 minut, ušlechtilé hořké látky chmele přejdou do roztoku, vzniká horká mladina. Ta se následně zchladí na zákvasnou teplotu, 8-12 stupňů.
Teplota kvasicího piva nesmí přesáhnout 11 st. C, při kvašení vzniká přeměnou zkvasitelných cukrů alkohol a oxid uhličitý. Výčepní piva kvasí 7 dní, pivní speciály až 14 dní. Po prokvašení se odčerpají sedlé kvasnice, pivo se zchladí a suduje do ležáckého sklepa.  Dozrávání výčepních piv trvá 20 dní, pivní ležáky mohou dozrávat až 60 dnů. Po dozrání se pivo filtrováním zbaví kvasinek, plní do sudů, lahví nebo plechovek a putuje ke spotřebiteli.pivo ve skle ucho
Kromě velkovýroby nebo malých pivovarů je dnes možné pivo uvařit i doma. Domácí pivovary jsou dostupné,umožní nadšencům uvařit si vlastní pivo a pozvat na ochutnávku přátele. Prvotní příprava je velmi rychlá, pak už se pivo nechává přibližně 7 dní jen zrát.